Crypto belasting

Verkrijg cruciale inzichten in de belastingregels voor cryptocurrencies in Nederland, inclusief tarieven en rapportageverplichtingen. Ontdek hoe je jouw crypto-activa legaal kunt beheren en belastingen kunt optimaliseren.

Cryptocurrency en belasting: een overzicht

Het bezitten van cryptocurrency, zoals Bitcoin, wint aan populariteit, begrijpelijk gezien het potentiële rendement. Maar wat betekent dit voor belastingverplichtingen? Dit is een veelvoorkomende vraag, vooral omdat de overheid nog niet volledig duidelijk heeft gemaakt hoe ze cryptocurrency behandelt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de relatie tussen cryptocurrency en belastingen.

Cryptocurrency en belastingaangifte

De waarde van jouw cryptomunten wordt momenteel niet automatisch ingevuld door de Belastingdienst; dit is jouw eigen verantwoordelijkheid. Daarom is het van belang te begrijpen hoe je deze 'passieve inkomsten' moet aangeven bij je belastingaangifte. Cryptocurrency wordt beschouwd als vermogen en wordt daarom belast in box 3 van de belastingaangifte.

Cryptocurrency als vermogen (box 3)

Hoe wordt de winst die je maakt met cryptocurrency belast? Meestal wordt dit beschouwd als vermogen, wat betekent dat je de waarde van je cryptomunten moet aangeven in box 3. Op dit moment wordt er nog geen belasting geheven op het daadwerkelijke rendement. Echter, na een uitspraak van de Hoge Raad wordt je vermogen nu belast volgens de spaarvariant, waarbij wordt gekeken naar de daadwerkelijke samenstelling van je vermogen. Deze spaarvariant fungeert als een overgangsregeling, en er wordt gepland om vanaf 2025/2026 belasting te heffen op het werkelijke rendement, inclusief de winsten uit cryptocurrency.

Valt jouw cryptocurrency in box 3?

Misschien hoef je helemaal geen belasting te betalen over de winst die je maakt met cryptocurrency. In 2023 geldt namelijk een belastingvrij vermogen van €57.000. Als de totale waarde van je vermogen, inclusief cryptocurrency, lager is dan €57.000, hoef je geen vermogensbelasting te betalen. Let op: het gaat hierbij niet alleen om de waarde van je cryptomunten, maar ook om je totale vermogen, waaronder aandelen en spaargeld.

De waarde op 1 januari is bepalend!

Het bedrag dat je moet opgeven in je belastingaangifte is gebaseerd op de waarde van je cryptocurrency op 1 januari, de peildatum. Als je actief bezig bent met cryptocurrency, weet je dat de waarde van je portefeuille in korte tijd kan fluctueren. Daarom is het cruciaal om de waarde van je crypto op 1 januari om 00:00:00 van het betreffende jaar te noteren om verwarring te voorkomen bij je belastingaangifte.

Hoeveel belasting moet ik dan betalen?

Als je bijvoorbeeld alleenstaand bent en een vermogen van €100.000 hebt, ligt je belastbare vermogen boven de vrijstelling van €57.000. Over dit bedrag wordt een belastingtarief van 31% toegepast op een fictief rendement van 1,898%, wat neerkomt op 0,588%.

Je betaald 31% belasting over €43.000 * 0,01898 = € 816,14.
Dit komt neer op een af te dragen vermogensbelasting van 816,14 * 0,31 = € 253,-

Overweeg externe platformen voor je belastingaangifte

Met de groeiende complexiteit van belastingwetten en de toenemende diversiteit aan inkomstenbronnen, overwegen veel belastingplichtigen tegenwoordig om externe platforms te gebruiken voor het indienen van hun belastingaangifte. Deze platforms bieden gebruiksgemak, nauwkeurigheid en handige functies om je belastingzaken te vereenvoudigen.

Wij raden specifiek Koinly aan, vanwege hun diepgaande expertise in de Nederlandse belastingwetten en -voorschriften. Door gebruik te maken van Koinly kun je profiteren van geautomatiseerde berekeningen en actuele belastingregels, wat de kans op fouten vermindert en ervoor zorgt dat je belastingaangifte op tijd wordt ingediend. Bovendien bieden zij functies zoals belastingadvies en -optimalisatie, waarmee je mogelijk geld kunt besparen.

Natuurlijk is het belangrijk om zorgvuldig te kiezen welk platform het beste bij jouw behoeften past en ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de geldende regelgeving. We zullen in dit artikel enkele van de voordelen en overwegingen bespreken bij het gebruik van Koinly en hoe dit platform je kan helpen om je financiële zaken efficiënter te beheren.

Koinly