Hardware wallets

Ontdek de beste hardware wallets voor het veilig opslaan van jouw cryptocurrencies. Leer hoe je jouw crypto-activa kunt beschermen tegen hackers en diefstal.

Wat is een crypto wallet?

In de wereld van cryptocurrencies verwijst de term "wallet" naar zowel offline als online software waarmee een cryptocurrency-eigenaar zijn digitale munten bewaart. Je kunt een crypto wallet beschouwen als jouw unieke "adres" op het blockchain-netwerk waar een cryptocurrency opereert.

Hoe functioneren cryptocurrency wallets?

Een cryptocurrency wallet bestaat uit twee essentiële elementen: een private key en een public key.

  • De private key van een wallet fungeert als een soort "wachtwoord" en bestaat uit een lange en complexe reeks van letters en cijfers. Het is van cruciaal belang om deze "private key" altijd geheim te houden, zoals de naam al aangeeft.

  • De public key daarentegen is het openbare adres van een cryptocurrency wallet en wordt gebruikt om cryptocurrency te ontvangen of te verzenden. Deze "public key" kan veilig worden gedeeld met iedereen waarmee je transacties wilt uitvoeren.

Bij exchange wallets, zoals ByBit, Bitvavo of Finst, bestaat ook een private key, maar deze wordt veilig bewaard door de exchange en zal nooit aan jou of anderen worden onthuld. In het geval van een echte hardware- of gedecentraliseerde software crypto wallet, krijg je echter wel toegang tot deze private key. Dit stelt jou in staat om volledige controle te behouden over je financiën en voorkomt dat je afhankelijk bent van een exchange.

Wat zijn de voordelen van een hardware wallet?

Hardware wallets bieden de hoogste mate van beveiliging, waardoor je je geen zorgen meer hoeft te maken over de diefstal van je cryptocurrencies of het risico om gehackt te worden.

  1. Private keys blijven daadwerkelijk privé: Je dient je private keys alleen in te voeren op je hardware wallet en niet online. Hierdoor blijven ze veilig afgeschermd tegen cybercriminelen.

  2. Immuniteit tegen virussen: Aangezien de meeste virussen zijn ontworpen om systeemsoftware aan te vallen, hebben ze geen invloed op je hardware wallet, waardoor deze ongevoelig is voor virussen.

  3. Verificatie via hardware: Om cryptotransacties te autoriseren, moet je gebruikmaken van je hardware wallet en niet vertrouwen op online transactieauthenticatie op de computer. Dit betekent dat niemand transacties kan uitvoeren zonder toegang te hebben tot jouw fysieke apparaat.

De beste hardware wallets

1. Ledger Nano X
De Nano X, vervaardigd door het gerenommeerde merk Ledger, vertegenwoordigt de nieuwste generatie hardware wallets. In vergelijking met zijn voorganger, de Nano S, beschikt de Nano X over aanzienlijk meer geheugen, waardoor je wel tot 100 applicaties tegelijk kunt installeren. Met de toevoeging van Bluetooth-functionaliteit kun je eenvoudig jouw hardware wallet koppelen aan je mobiele telefoon. Bovendien biedt de Nano X ondersteuning voor het veilig opslaan van meer dan 1000 verschillende cryptocurrencies, en dankzij de ingebouwde accu is deze wallet ook onderweg gebruiksvriendelijk.

Ledger Live is de eigen applicatie van Ledger, waarmee je eenvoudig het beheer van diverse cryptocurrencies kunt uitvoeren, zowel vanaf je computer (compatibel met Windows, macOS en Linux) als je mobiele telefoon (beschikbaar voor iOS en Android). Deze toepassing staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en maakt het instellen van je hardware wallet en het veilig opslaan van je seed phrase toegankelijk. Het feit dat de wallet EAL5+ gecertificeerd is, getuigt van de grondige beveiligingstests die zijn uitgevoerd en bevestigt de hoge mate van beveiliging.

Voordelen Handig Nadelen
Brede ondersteuning voor diverse cryptocurrencies Zowel Bluetooth- als kabelconnectiviteit beschikbaar Incidentele batterijproblemen
Stakingsmogelijkheden via de app Geschikt voor zowel mobiel als desktopgebruik  
Beveiliging gecertificeerd met CC EAL5+    
Ingebouwde accu voor draagbaarheid    

 

2. Trezor Safe 3
Met de splinternieuwe Trezor Safe 3 ben je gegarandeerd van de hoogst mogelijke beveiliging voor je kostbare cryptocurrencies. Deze hardware wallet bouwt voort op de uitgebreide expertise van het Trezor-team en combineert alle opgedane kennis en ervaring om een nog veiligere en gebruiksvriendelijkere wallet te bieden dan ooit tevoren.

Voordelen Handig Nadelen
Open-source Desktop + mobiel (alleen Android) Geen Bluetooth 
Goede prijs/kwaliteit verhouding Beheer al je crypto op één plek met de Trezor Suite app Geen mobiele ondersteuning iOS
Secure Element Chip   Staking beperkt of indirect
     

 

3. Keystone 3 Pro
De Keystone Pro 3 is een uiterst geavanceerde wallet met een overvloed aan functies. Deze hardware wallet beschikt over een royaal touchscreen waarmee je moeiteloos kunt navigeren. Bovendien is het de eerste wallet in de crypto-industrie die voldoet aan het PCI-beveiligingsniveau. Daarnaast biedt het ondersteuning voor verschillende staking- en DeFi-protocollen. Bovendien biedt het een scala aan functies, waaronder NFT-ondersteuning en biometrische verificatie.

Voordelen Handig Nadelen
Hoge resolutie 4-inch touchscreen (groot scherm) QR-code scannen (air-gapped) Updaten enkel via PC
NFT-ondersteuning Werkt het beste met mobiel  
3 Secure Element Beveiligingschips